Нападенията срещу чужденци в Кьолн били организирани в интернет
Нападенията срещу чужденци в Кьолн били организирани в интернет / БГНЕС

Насилствените прояви срещу чужденци в неделя в Кьолн са били организирани с помощта на социалните мрежи чрез призиви на крайнодесни елементи за участие в "разходки" из центъра на западния германски град. Това заяви местната полиция, цитирана от Франс прес.

"В четирите случая на извършени нападения (срещу сирийци, пакистанци и африканци, бел. на АФП) вземаме за предпоставка, че са били свързани с тези т. нар. разходки", отбеляза началникът на криминалната полиция в Кьолн Норберт Вагнер.

Според него от днес ще бъде засилено полицейското присъствие в града и по-специално близо до катедралата.

Сириец и група пакистанци бяха нападнати в Кьолн

Междувременно германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви, че Германия има нужда от по-строго миграционно законодателство. Изразеното мнение идва след нападенията на чужденци над жени през новогодишната нощ, предаде ТАСС.

"Имаме нужда както от последователно прилагане на съществуващите правни норми, тук има множество възможности, така и от по-строг закон", заяви Де Мезиер в Кьолн.

Сексуални нападения и обири през новогодишната нощ в този град, повечето от които се приписват на чужденци, предизвикаха дебати за миграцията и сигурността в Германия.

Повечето нападатели в новогодишната нощ в Кьолн са бежанци

По-рано германският вътрешен министър се обяви за ускорено депортиране на бежанците закононарушители от страната, за монтиране на повече видеокамери по площадите, където се събират много хора, и за засилено полицейско присъствие по улиците.

Тази седмица последиците от събитията в Кьолн ще бъдат обсъдени в Бундестага, съобщиха междувременно източници на ДПА. Още не се знае в каква форма ще протече дискусията и дали пред депутатите ще говори канцлерката Ангела Меркел.

Часове преди идването на Новата 2016 г. на площада между Кьолнската катедрала и градската жп гара се събраха 400-500 младежи, най-вече с арабска и северноафриканска външност, а според полицията - с агресивно държане и в алкохолно опиянение. До 23.00 ч. броят им нарасна двойно, до около 1000 души. Те гърмяха с пиротехника, отвреме навреме умишлено изстрелваха фойерверки в тълпата, отбелязва ТАСС.

Нови разкрития около сексуалните нападения над жени в Кьолн

Половин час преди полунощ младежите, разделени на групи, започнаха да обкръжават жените на площада с цел извършване на противоправни действия, продължава руската агенция. До момента градската полиция е получила 516 сигнала от пострадали, съобщили за тормоз, изнасилвания, оскърбления и грабежи.

После полицията реши да евакуира хората от площада, но безредиците не спряха, а само се изместиха в сградата на централната гара. Полицейският доклад за събитията на гарата "бе публикуван на 7 януари и само в медиите", изтъква ТАСС. Според автора, стражите на реда не са сварвали да приемат нови и нови сигнали от жените, идвали при тях с молби да укротят тълпата. По думите му, полицаите "стигнали ръба на отчаянието", но не могли да променят нещата.

Жертва от Кьолн: Страхувах се, че ще ме изнасилят направо на улицата

Авторът на документа посочва, че за 29 години служба за пръв път среща подобно незачитане. Злосторниците унищожавали документите си пред очите на полицията с думите, че утре щели да получат други. Медиите цитираха думи на един от чужденците: "Длъжни сте да бъдете дружелюбни с мен. Поканен съм от г-жа Меркел".

Според доклада, поместен в "Билд", нарушителите на реда пренебрегвали полицейските забрани, задоволявали физическите си нужди в сградата на гарата, спели по пейките и на пода, местели се от един перон на друг, крачейки по жп платното, отправяли закани към очевидците и пострадалите. В официалното съобщение на полицията от 1 януари се казва, че ситуацията в града е била общо взето спокойна. Там няма нито дума за нападения над жени от страна на мигранти, напомня ТАСС.

Източник: БТА