Мей: Великобритания ще играе пълноценна роля в ЕС до излизането си, след това ще бъде ключов партньор
Мей: Великобритания ще играе пълноценна роля в ЕС до излизането си, след това ще бъде ключов партньор / Guliver/Getty Images

Великобритания ще запази пълноценна роля в ЕС до излизането си от съюза, а след това ще бъде надежден партньор. Това каза британският премиер Тереза Мей при пристигането си за заседанието на Европейския съвет в Брюксел, предаде Ройтерс.

"Обединеното кралство напуска ЕС, но ние ще продължим да играем пълноценна роля до излизането си и ще бъдем силен и надежден партньор, след като вече бъдем извън съюза", каза тя пред репортери.

Мей: Великобритания ще търси максимално възможния достъп до пазара на ЕС след Брекзита

Подчертавайки волята да работи с другите европейски страни въпреки шока от референдума за членството в ЕС, Мей каза, че лидерите от съюза трябва да демонстрират категорична и единна позиция "пред лицето на руската агресия". Тя добави, че Великобритания е поставила в дневния ред на срещата на върха в Брюксел дискусия за руските действия в Сирия.

"Трябва да продължим да работим заедно, това е изключително важно, за да поставим под натиск Русия да прекрати ужасяващите зверства, отвратителните си зверства в Сирия", каза тя.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че Мей може да разчита на приятелски прием при първото си участие в среща на върха на ЕС. "Някои медии описаха първото й участие като "влизане в бърлогата на лъвове". Но това не е вярно, по-скоро ние сме гнездо на гълъби. Вижте мен", пошегува се той.

Британски министър: Великобритания иска най-доброто споразумение за Брекзит, не най-бързото

"Може да сте сигурни, че тя ще е напълно в безопасност при нас и аз се надявам да осъзнае, че ЕС все още е най-добрата компания в света", допълни Туск, цитиран от ДПА.

Председателят на Европейския съвет каза, че европейските лидери няма да имат дискусии, нито да преговарят с Тереза Мей за излизането на Великобритания от ЕС на днешната среща. Той изключи такива преговори преди Мей да задейства официално процеса за Брекзит.

Туск заяви също, че ЕС трябва да държи отворена възможността за санкции срещу Русия заради бомбардирането на цивилни в Сирия. "ЕС трябва да държи открити всички опции, включително за санкции, ако престъпленията продължават", подчерта той, предаде Франс прес.

Източник: БТА