Британски министър: Великобритания иска най-доброто споразумение за Брекзит, не най-бързото
Британски министър: Великобритания иска най-доброто споразумение за Брекзит, не най-бързото / БГНЕС, архив

Великобритания има приоритет да постигне най-доброто споразумение за излизане на страната от Европейския съюз, а не да намери не най-бързия път за напускане на съюза. Това заяви на годишния конгрес на своята Консервативна партия в Бирмингам британският министър на международната търговия Лиъм Фокс, цитиран от Ройтерс.

"Това, върху което трябва да се съсредоточим, е качеството на отношенията, които ще имаме впоследствие", отговори Фокс, запитан дали Великобритания ще напусне ЕС до 2020 г.

Тереза Мей: Няма да има внезапен Брекзит

Лиъм Фокс изтъкна, че преговорите за напускането на ЕС в правителството текат, но не са публични. Той добави, че има различни възможни опции за Брекзита. По думите му няма да бъде необходимо Великобритания да кандидатства отново за член на Световната търговска организация (СТО), след като напусне Евросъюза.

Вчера министър-председателят Тереза Мей обяви, че до края на март 2017 г. Обединеното кралство ще активира член 50 от Лисабонския договор за напускането на ЕС.

На годишния конгрес на консерваторите министърът, отговарящ за Брекзита Дейвид Дейвис увери, че Великобритания ще се стреми да получи възможно най-свободни търговски условия с ЕС в преговорите за излизането й от ЕС, "без да предаваме инструкцията, получена от британския народ да поемем контрола на собствените си дела".

Източник: БТА