/ БГНЕС
Медиите в Нова Зеландия се договориха за специални правила, по които ще отразяват съдебния процес срещу терориста от Крайстчърч, съобщи АФП.

Петте най-големи медии в страната се съгласиха, че Брентън Тарант, който в на 15 март уби 50 и рани 39 души в две джамии в Крайстчърч, вероятно ще се опита да използва съдебния процес като платформа за разпространение на вижданията си.

Нова Зеландия променя правилата за притежание на оръжие

За да избегнат това, големите медии се договориха да "ограничат отразяването на негови изказвания, които активно защитават идеология за превъзходство на бялата раса или терористични виждания, включително манифестът на извършителя".

Нападателят от Крайстчърч се изправя пред съда с 50 обвинения в убийство

Медиите също така няма да излъчат "каквото и да е послание, картина, символи или сигнали от обвиняемия или негови съмишленици, които да насърчават екстремизма".

Правителството на Нова Зеландия забрани свалянето от интернет на манифеста, който Тарант публикува преди масовите убийства. Забранен е и видеоклипът, който терористът излъчваше на живо в интернет, докато стреляше в джамиите.

Възпоменателна церемония за жертвите на атентата в Крайстчърч събра хиляди

В момента 28-годишният Тарант е в затвора с максимално ниво на сигурност в Окланд. Датата на процеса срещу него още не е назначена. Следващото му явяване в съда е на 14 юни.
БГНЕС