/ iStock/Getty Images
Основният синдикат на лекарите в Мадрид и Асоциацията на лекарите и завършилите висше образование в Мадрид (Amyts), обяви тази сряда призив за стачка предвид нарастващия натиск, пред който са изправени професионалистите, за да се справят с лечението на заболели от COVID-19 през последните седмици, съобщава Националната телевизия на Испания.

Асоциацията беше поискала среща с регионалния президент Изабел Диас Аюсо, за да се обърне внимание на "сериозната ситуация", през която секторът преминава, особено в първичната медицинска помощ, но са прибегнали до "последователна" стачка поради липсата на отговор от лидера.

Нови мерки срещу коронавируса в Мадрид

Стачката ще започне в Първичната медицинска помощ предвид "установената сериозна ситуация и необходимостта от предприемане на мерки за осигуряване на грижи за пациентите, както те заслужават". Впоследствие тя ще премине поетапно до останалите нива на здравеопазване, се съобщава в изявлението.

През последните седмици лекарите от първичната помощ, една от ключовите области при откриването на разпространението на новия коронавирус, са поставени под сериозен натиск. Автономна област Мадрид има най-много диагностицирани при нарастването на общия брой в страната и 17% от болничните легла са заети от пациенти с COVID-19, в сравнение с 8% средно за страната.

Злокобна прогноза на учени: По 30 000 жертви дневно на Covid-19 през декември в Европа, САЩ и Азия

В понеделник синдикатът обяви, че ще свика мобилизации, ако не може да се срещне с Аюсо в следващите 48 часа, на което президентът отговори: „Това не са лекарите, това е съюз, свързан с политическа партия, който също приех заедно с други". Освен това президентът поиска „разбиране“ и увери, че нейното правителство ще „протегне ръка за диалог“, защото такова е времето.

Вицепрезидентът на Общността Игнасио Агуадо поиска здравните синдикати да не залагат на мобилизации или демонстрации в момент, деликатен като сегашния, тъй като, както беше обявено от министъра на здравеопазването в Мадрид миналата седмица , автономното правителство работи по важна промяна в първичната грижа на организационно и възнаградително ниво.

Но вицепрезидентът на Amyts, Анджела Ернандес, увери, че молбата ѝ не е получила отговор. Все още имаме надеждата, че тази среща ще се състои и не е необходимо да стигаме до обявяване на стачка, или ако стигнем, тя да може да бъде прекратена възможно най-скоро, заяви синдикалистката.

Здравната система в Мадрид вече е под натиска на втората вълна на коронавируса

От съюза предупреждават, че това не е принудителна или политическа мярка, а че изискват конкретни решения за лекарите и здравеопазването на населението, както посочи техният вицепрезидент.

Поради тази причина, тъй като лекарите не са в състояние да осигурят качествените грижи, които населението заслужава, са принудени да предприемат тези мерки.

В момента синдикатите на секторния съвет по здравеопазване и всички професионални организации в сферата на здравеопазването призоваха здравните специалисти да се съберат в 12:00 часа в здравните центрове на 15 септември и на 21-ви, в централата на Министерството на здравеопазването.
БГНЕС