/ iStock/Getty Images
От днес в Мадрид влизат нови ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса, пише испанският национален ежедневник El Pais, цитиран от "Фокус".

Събиранията в района на Мадрид между тези, които не споделят един и същи дом, ще бъдат ограничени до 10 души, както публично, така и насаме. Нещо повече, капацитетът на погребалните домове ще бъде намален от 75% на 60% от обичайната граница, докато максималният брой на опечалените при погребения и кремации ще бъде 50 на открито и 25 на закрито.

Това са само част от новите ограничения, обявени в петък от здравния директор на Мадрид Енрике Руис Ескудеро, в опит да се намали нарастващия брой на заразените с COVID-19 в града, който отново се превърна в епицентър на продължаващата здравна криза в Испания.

Съгласно новите мерки, броят на присъстващите на религиозни церемонии като сватби, кръщенета и причастия също ще бъде ограничен до 60% от общия капацитет. Откритите барове и дансингите вече са забранени. Междувременно в баровете и ресторантите в региона капацитетът ще бъде ограничен до 50%. В заведенията, разположени по тротоарите и на открито, ще се изисква 1,5-метровата социална дистанция между столовете на всяка маса. Досега изискванията бяха за разстояние между отделните маси.