Роберта Мецола
Роберта Мецола / БТА
При пристигането си за срещата на върха на ЕС, председателят на Европейският парламент (ЕП) Роберта Мецола заяви, че не може да повярва, че през декември 2023 г. „все още продължаваме преговорите за присъединяването на българските и румънските граждани към Шенген“.

„Това е историческа среща за всички нас. Станахме свидетели на безпрецедентни случаи, като пандемията с COVID-19 и след това руската инвазия в Украйна“, заяви Мецола.

Денков за Шенген: Не искаме да оставаме заложници на решения, ще преговаряме за сухопътните граници

„Днес постигнахме единодушие по реформите в електроенергийния сектор. Разбрахме, че разширяването на европейското пространство е нужно. Украйна трябва да получи морална, политическа и финансова подкрепа, която заслужава, като всички ние се нуждаем от сигурност. Същото се отнася до Молдова, Грузия и Босна и Хрецеговина“, добави председателят на ЕП.

„Ще бъдем много доволни, и това го казвам на всяка една състояла се среща на Европейския съвет, при взимане на окончателно решение по въпроса свързан с Шенгенското пространство и присъединяването на България и Румъния в него. Не мога да повярвам, че сме тук през декември 2023 г., а все още продължаваме преговорите за присъединяването на българските и румънските граждани към Шенген”.
БГНЕС