Матео Салвини
Матео Салвини / БГНЕС
Италианският крайнодесен опозиционен лидер Матео Салвини не успя да спечели изключително важните регионални избори вчера в италианската област Емилия Романя, предаде ДПА.

Салвини се надяваше да завоюва този богат регион на север, който отдавна е бастион на левите. Кандидатът на неговата партия "Лигата" обаче загуби срещу действащия губернатор, който е от левоцентристката Демократическа партия (ДП).

Десетки хиляди „Сардини“ се стекоха на антифашистки протест в Рим (СНИМКИ)

Губернаторът Стефано Боначини е преизбран с 51,4% от гласовете срещу 43,6 процента за кандидата на "Лигата" Лучия Боргондзони, както показват почти окончателните резултати от преброяването на бюлетините.
 


Салвини беше казал, че победа на десницата ще бъде равносилна на сигнал за правителството на премиера Конте, в което влизат ДП и Движението "Пет звезди", да си върви. Лидерът на "Лигата" лично оглави кампанията в Емилия Романя. Седмици наред той кръстосваше областта и агитираше за Боргондзони.

"Салвини се удари в червената стена" е заглавието днес на първа страница на "Темпо", десен вестник, а левоцентристкият "Република" написа: "Салвини - първо поражение".
Десните опозиционни партии, включително "Лигата", спечелиха обаче регионалните избори в Калабрия, където успяха да изместят управляващите левоцентристи. Този резултат обаче се очакваше от мнозина.

Приятелката на Берлускони подкрепи движение, противопоставящо се на съюзника му Салвини

Йоле Сантели, представител на партията на Силвио Берлускони "Форца Италия", спечели с 55,45 от гласовете срещу 30% за кандидата на левоцентристите Пипо Калипо.

Според Волфанго Пиколи, съосновател на консултантската компания "Тенео интелиджънс", тези резултати са успокоителни за "крехкото коалиционно правителство на премиера Джузепе Конте". Други анализатори обаче казват, че Конте може да има проблеми, ако окрилената от победата в Емилия Романя Демократическа партия поиска по-голям глас в управляващата коалиция за сметка на Движението "Пет звезди", което от своя страна се представи много зле на регионалните избори, отбелязва ДПА.

След знаковата изборна загуба в Емилия Романя Салвини направи любопитен коментар. Той заяви, че сега щял да има повече време за хобитата си и да отиде за риба. "Изобщо няма да имам време да скучая, може би ще си почина един ден и ще отида за риба, нещо, което не съм имал възможност да направя от лятото", каза Салвини.
БТА