/ iStock/Getty Images
Усилията за разработване на ваксина срещу новия коронавирус не могат да доведат до широкодостъпни продукти преди втората половина на 2021 г., казаха от "ГлаксоСмитКлайн" - най-големия производител на ваксини в света, предаде Ройтерс.

"Ако нещата вървят правилно, производство от стотици милиони (дози) може да бъде постигнато през втората половина на следващата година", каза генералният директор Ема Уолмсли на брифинг след обявяването на резултатите за първото тримесечие. За това ще е необходим бърз напредък в усилията за разработване на ваксина по света, за да бъде доказано, че тя е безопасна, ефективна и правилно дозирана, добави тя.

Китай разреши клинични изпитания на още една ваксина за Covid-19

"Свидетели сте на значителен консенсус. Когато това започваше, че срокът от 18 месеца е амбициозна цел, но всички се стремят към нея", каза Уолмсли.

В света се работи по повече от 70 проекта за ваксина срещу новия коронавирус въпреки мерките за ограничаване на движението.

"Светът се нуждае от няколко ваксини и има няколко различни подхода", обясни Уолмсли. От института "Паул Ерлих" в Германия тази седмица казаха, че изпитания върху хора са започнали седем от тези проекти.

"ГлаксоСмитКлайн" и съперничещата ѝ "Санофи" този месец се обединиха за разработване на ваксина срещу коронавируса.
БТА