/ БГНЕС
Предпазните маски, правила за социална дистанция и новите начини за здрависване бяха в центъра на днешния Европейски съвет в Брюксел, предаде Асошиейтед прес.

Германският канцлер Ангела Меркел, която обикновено е изключително сериозна на подобни срещи, се развесели, когато видя, че предпазната маска на българския премиер Бойко Борисов се смъкнала по-ниско от необходимото. В престорен шок и ужас, Меркел посочи носа на Борисов, подаващ се над маската му, с което тя искаше да покаже, че българският лидер е нарушил правилата за борба с COVID-19.

Борисов в Брюксел: Надявам се да постигнем споразумение въпреки различията (СНИМКИ/ВИДЕО)

Други лидери изпробваха различните варианти за поздрав с почукване на лакти, а люксембургският премиер Ксавие Бетел едва не започна дуел с лакти.
Зад сърдечното поведение на европейските лидери се криеше причината за събирането им на живо в Брюксел, а не чрез видеоконференция: Въпросите, с които се сблъскват те, са от такова историческо значение и са причина за такива разделения, че има нужда да се гледат очи в очи, докато ги обсъждат.

Откакто Европа бе ударена от пандемията от коронавируса, Европейският съюз регистрира безпрецедентно свиване на икономиката си с 8,3 процента тази година. Близо 135 хиляди европейски граждани починаха от вируса, отбелязва Асошиейтед прес.

За да бъдат преодолени последиците от пандемията, европейските лидери обсъждат създаването на възстановителен фонд от 750 милиарда евро. Всеки от двадесет и седемте лидери на страни членки на ЕС пристигна в Брюксел със своите искания и по тази причина двата дни на Европейския съвет може да се окажат недостатъчни за преодоляване на разногласията.
БТА