/ iStock/Getty Images
Обстойно и дългогодишно проучване, публикувано днес, анализира случаите на сексуалните посегателства от страна на пастори и други религиозни представители на Римокатолическата църква в Швейцария, е установило над 1000 такива случая от средата на 20-и век насам, предаде Асошиейтед прес.

Докладът, изготвен по поръчка на Швейцарската конференция на епископите и ръководен от двама историци от Университета в Цюрих, дава задълбочен поглед върху сексуалните посегателства и тормоза, които през последните десетилетия объркват Католическата църква по целия свят - провалиха живота на много жертви и техните семейства и накърниха репутацията на институцията. 

Авторите на доклада съобщиха в изявление, че са установили 1002 "случая на сексуален тормоз", както и обвинения срещу 510 души. Според тях 921 души са станали жертва на посегателство. "Установените случаи вероятно са само върхът на айсберга", казаха историците Моника Доман и Мариета Майер.

Сред другите разкрития, които не са изчерпателни, 56% от случаите на сексуално насилие са свързани с мъже или момчета. Около 39% от жертвите са жени или момичета, а за останалите 5% от случаите не е посочен пол.

За три години: Над 6500 изнасилвания и сексуални посегателства в британските болници

Експертите са анализирали хиляди страници секретни документи, събирани от църковните власти от средата на 20-и век. Те обаче заявиха, че много от източниците на информация не са напълно изследвани и назоваха няколко случая, при които документите са били унищожени, за да прикрият всякакви доказателства.

С малки изключения, всички от обвинените в посегателство са мъже. Почти три четвърти от документите показват, че сексуалните посегателства са свързани с непълнолетни лица. 
Анелия Пенкова/ БТА