Марин Льо Пен
Марин Льо Пен / БГНЕС
Лидерът на френската крайнодясна партия Национален сбор (НС) Марин Льо Пен приветства "завръщането към свободата" на Великобритания и определи Брекзита като "ужасяващ провал за Европейския съюз", който според нея трябва да се преобразува в "европейски съюз на нациите", предаде Франс прес.

От лятото на 2017 г. НС, който замени Националния фронт, вече не призовава за излизане на Франция от ЕС, а за промяна на евросъюза отвътре, припомня агенцията.

Джонсън: Брекзит не е краят, а началото на нова страница в британската история (ВИДЕО)

"След множество епизоди Великобритания най-сетне си възвърна свободата. Това все пак си е ужасяващ провал за ЕС. Струва ми се впрочем, че това събитие не се коментира кой знае колко, при положение, че една от страните основателки на ЕС затръшна вратата. Това не е нещо незначително", каза Льо Пен на пресконференция в северния френски град Лил.

Брекзит през погледа на британския печат (ВИДЕО/СНИМКИ)

През 1957 г. основите на ЕС са положени от Франция, Германия, Италия, Белгия, Нидерландия и Люксембург. Великобритания се присъединява към организацията едва през 1973 г., отбелязва АФП.

"В следващите месеци и години ще осъзнаем, че Великобритания е постъпила правилно, че тя вероятно ще извлече големи ползи" от напускането на ЕС, заяви Марин Льо Пен.

"Виждам впрочем, че катастрофалните сценарии бяха заменени от предпазливи коментари от страна на тези, които ни обясняваха, че британците щели да бъдат разорени и че щяла да ги сполети масова безработица", добави тя.
БТА