/ БГНЕС
Въодушевени или огорчени, британските вестници се отнасят към Брекзит както и самата Великобритания - противоречиво.
"Изходна точка: Обединеното кралство напуска ЕС", обобщава в. "Таймс" ситуацията в страната, на която предстои да започне преговори за новите си отношения с европейския блок, но и с трети страни начело със САЩ.

Няма връщане назад: Островът е аут от ЕС (ВИДЕО)

НАПРАВИХМЕ ГО! Ликуващи брекзитъри избухнаха, когато снощи часовникът възвести началото на нова ера на свобода за Великобритания, пише таблоидът "Дейли експрес".

Брекзитът свърши, обявява тържествуващо на интернет сайта си друг таблоид, "Дейли мейл", а подкрепящият Брекзита и Борис Джонсън в. "Дейли телеграф" излага подробности от плановете на премиера да наложи митнически контрол на европейските продукти. "Добра работа, британци, най-сетне - вън", гласи заглавието на коментарна статия.

Еуфория на Острова, Брекзит вече е факт (ГАЛЕРИЯ)

Някои вестници обаче гледат със скептицизъм към последиците предвид разделението, белязало страната след референдума от 2016 г.

Смесените чувства в деня на Брекзита показват, че Великобритания не е наясно със себе си, отбелязва в. "Гардиън". Великобритания скъса с Европейския съюз едновременно с ликуване и съжаление - толкова разединена в деня на напускането, колкото беше и при решението да напусне. За някои британци това е Денят на независимостта, за други - тежка национална загуба, пише вестникът.
Излязохме, но за Джонсън работата предстои, предупреждава в. "Индипендънт". Технически Брекзитът приключи, но за Джонсън голямата част от работата предстои, а и тепърва ще видим дали крайният резултат е това, което триумфиращите привърженици на напускането очакваха, когато пускаха бюлетините си. Премиерът ще трябва да договори търговски споразумения с Брюксел, с Вашингтон на Тръмп и с други столици, балансирайки между всичките им искания и жизнените стандарти, с които британците свикнаха през половинвековното си членство в ЕС, подчертава всекидневникът.
БТА