Френският министър на териториалното сближаване Ришар Феран
Френският министър на териториалното сближаване Ришар Феран / БГНЕС, архив
Френският президент Еманюел Макрон призова правителството си да прояви солидарност с министъра на териториалното сближаване Ришар Феран, който според някои медии е облагодетелствал съпругата си в сделка с недвижимо имущество, когато е ръководел здравноосигурителен фонд, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Аферата с Феран идва в неудобен момент за Макрон, който се готви за парламентарни избори след по-малко от две седмици, отбелязва Ройтерс.

Феран, който бе ръководител на предизборната кампания на Макрон, отрича да е нарушил закона и отказва да подаде оставка, въпреки че според допитване на Харис 70 процента от французите смятат, че той трябва да напусне правителството.

Десни, леви и центристи влизат в новото френско правителство

Избраният на 7 май Макрон напомни на заседание на правителството, че кабинетът трябва да е за пример в публичните си действия и призова за солидарност и отговорност, каза говорителят на правителството Кристоф Кастанер.

Снощи Ришар Феран получи подкрепата и на премиера Едуар Филип, който обаче посочи, че "французите са раздразнени" от този тип практики и припомни, че всеки министър, на когото бъдат повдигнати обвинения, ще трябва да подаде оставка.
 

Френският президент Еманюел Макрон
БГНЕС, архив

Френското правосъдие заяви, че на този етап няма основания за съдебно дело срещу Феран. "Само съдилищата могат да отсъждат. Не винаги е хубаво пресата да се превръща в съдия", заяви Макрон на правителственото заседание.

Едуар Филип се съгласил да бъде премиер заради уникалната ситуация във Франция

Френското правителство отправи прикрита заплаха, че французите, които стават бойци на групировката "Ислямска държава", може да бъдат убити, предаде Асошиейтед прес. На въпрос за медийно съобщение, че френските специални части са замесени в целенасочени убийства на френски бойци на ИД в Ирак, говорителят на правителството Кристоф Кастанер нито потвърди, нито отрече разкритията на в. "Уолстрийт джърнъл". "Казвам на всички бойци, които се присъединяват към групировката "Ислямска държава" и после отиват в чужбина да водят война: воюването носи рискове и те трябва да понесат тези рискове", каза единствено Кастанер.

"Уолстрийт джърнъл", който се позовава на иракски офицери и настоящи и бивши френски официални лица, пише, че френските специални части използват иракски войници за преследване и убиване на френски граждани, които са високопоставени членове на ИД.
БТА