Макрон
Макрон / /Getty Images
Президентът на Франция Еманюел Макрон призова днес да се работи за спиране на огъня между Израел и палестинската групировка "Хамас", предаде Франс прес.

"Непосредствената ни задача е да работим за защитата на цивилните. Затова спешно ни е необходима хуманитарна пауза и трябва да работим за спиране на огъня", каза държавният глава при откриването на хуманитарна конференция за ивицата Газа в Париж.

Френският президент каза още, че със своята атака срещу Израел на 7 октомври движението "Хамас" е поело "отговорността за излагането на палестинците на ужасяващи последици" и отново защити правото на Израел да се отбранява, посочва Асошиейтед прес. Той обаче добави, че "борбата срещу тероризма никога не може да се води без правила. Израел знае това. Капанът на тероризма е еднакъв за всички нас: Да се поддадеш на насилието и да се откажеш от нашите ценности".

"Животът на всички хора е еднакво ценен и за онези от нас, които споделят универсални и хуманни ценности, не съществуват двойни стандарти", заяви също така Макрон. Той обяви, че тази година Франция ще увеличи помощта си за палестинците от 20 милиона евро на 100 милиона евро.

Представители на около 80 държави и международни организации са днес в Париж, за да координират помощта и да преценят как да окажат съдействие на ранените в ивицата Газа, въпреки че очакванията за конкретни резултати са слаби без постигането на съгласие за прекъсвания на боевете, отбеляза Ройтерс.

В срещата участва палестинският премиер, но не и представител на Израел. Участват също заинтересовани страни от региона като Египет, Йордания и страните от Персийския залив, както и западните сили и членовете на Г-20 с изключение на Русия.