/ БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон призова за рязко 10-процентово намаление на потреблението на енергия в страната през идните седмици и месеци, за да се избегне опасността от режим на тока, предаде Асошиейтед прес. 

Макрон предупреди, че в предстоящите месеци може да се наложи да бъде обмислено принудително пестене на енергия, ако доброволните усилия не са достатъчни. Планове за режим на тока се подготвят в случай на необходимост, а спирания на електричеството ще има като “крайна мярка”, каза той. 

“Най-добрата енергия е да не потребяваме”, заяви президентът на пресконференция, на която призова френските предприятия и домакинства да пестят енергия, включително като намаляват отоплението и разхлаждането. 

Макрон обяви след видеоконферентен разговор с германския канцлер Олаф Шолц, че Франция планира да увеличи газовите доставки за Германия, за да компенсира намаляването на снабдяването с руски газ, а в замяна Германия ще продължи да доставя електричество на Франция, за да компенсира недостига, предизвикан от ремонтни дейности в много френски ядрени реактори. 

Двамата лидери разговаряха преди предвидена за петък извънредна среща на енергийните министри от Европейския съюз за това как общността може да се координира, за да поддържа отоплението си тази зима, ако Русия спре газовите доставки. 

Макрон каза, че Франция и Германия подкрепят идеята да се изисква от енергийните компании, които регистрират големи печалби от повишението на цените на газа и петрола напоследък, да дават някакъв вид “принос” в държавните хазни, както и за ценови таван за руския газ. 
БТА