/ iStock
Френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му е готова да доставя газ на Германия през предстоящата зима, ако енергийната криза наложи подобна стъпка.

Това ще позволи на Германия да произвежда повече електроенергия, което от своя страна ще позволи на Германия да предоставя електроенергия на френската електропреносна мрежа в пиковите часове, каза той пред репортери след видеоразговор с германския канцлер Олаф Шолц.

Европа с абсолютен рекорд в цената на електроенергията

"Ще завършим газовите връзки, които ще ни позволят да доставяме газ на Германия", каза Макрон.

Както Германия, така и Франция се борят да попълнят газовите си резерви, след като Русия ограничи доставките в отговор на западната подкрепа за Украйна във войната ѝ с Русия, съобщи АФП.

Германия е по-зависима от руския газ, отколкото Франция, която произвежда по-голямата част от електроенергията си в атомни електроцентрали.

Френското правителство неколкократно предупреди, че компаниите и потребителите на дребно трябва да намалят потреблението на енергия през следващата зима, като при необичайно студена зима са възможни прекъсвания на електрозахранването.

Макрон заяви, че "отговорът зависи от нас" и че французите трябва да намалят потреблението си на енергия, например като използват климатици и отопление "малко по-малко от обичайното", за да избегнат прекъсвания на електрозахранването.

Температурите в помещенията през зимата трябва да се поддържат на не повече от 19 градуса по Целзий, каза той.

Макрон също така заяви, че подкрепя съвместните покупки на газ от правителствата на ЕС, което според него ще ги направи по-евтини.

Газохранилищата в Германия вече са запълнени на 85%

Междувременно той добави, че Франция ще подкрепи всеки ход на Европейската комисия за определяне на ценови лимит за газа, купуван от Русия и доставян по тръбопроводи.
БГНЕС