Макрон натовари Едуар Филип да състави ново правителство

Френският президент Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон / БГНЕС, архив
Ден след парламентарните избори във Франция, на които победи движението на президента Еманюел Макрон "Република напред", според френското законодателство правителството подаде оставка, предаде Франс прес.

Премиерът Едуар Филип, излъчен от Макрон, след като стана президент през май, връчи оставката си на държавния глава. Това обаче бе само процедурна стъпка и веднага Макрон отново го натовари с мандат да състави ново правителство до сряда вечерта.
 

Партията на Макрон печели мнозинство във френския парламент

Едуар Филип зае официално поста министър-председател на Франция.
БГНЕС

Очаква се в новото правителство на Филип да няма големи промени, но според източник близък до президентството в него може да не фигурира Ришар Феран, предаде Ройтерс. Сега той е министър на териториалното планиране.

Феран е бивш социалист, който стана един от ранните поддръжници на Макрон в битката му за президентския пост. Срещу него има обвинения за неправомерно финансиране и е започнало разследване.
 

Френският министър на териториалното сближаване Ришар Феран
БГНЕС, архив

Феран твърди, че не е извършил нищо нередно. Според източника, близък до президенството, той обаче се е съгласил да се оттегли от поста.

Макрон застава зад министър, заподозрян в нередни сделки

По повод на Ришар Феран Франс прес пък съобщава, че той няма да е в състава на кабинета, защото Макрон му предложил да оглави парламентарната група на Република напред в Националното събрание и Феран приел.
БТА