Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
Избраният за президент на Франция Еманюел Макрон напусна своето политическо движение в понеделник - ден след победата си на произведения вчера втори тур на изборите, предадоха световните агенции.
 
Генералният секретар на движението на Макрон Ришар Феран съобщи още на пресконференция, че то е преименувано от "Напред!" на "Република, напред!".
 
Еманюел Макрон е новият президент на Франция (СНИМКИ/ВИДЕО)

Новоизбраният президент на Франция Еманюел Макрон
БГНЕС

Този ход бе предприет пет седмици преди парламентарните избори във Франция, които ще бъдат произведени на два тура - на 11 и 18 юни.
 
Феран каза, че "Република, напред!" ще обяви кого номинира за премиер най-рано в неделя. Той съответно ще води предизборната кампания на движението, което ще се опита да спечели мнозинство в Националното събрание, долната камара на френския парламент.
 
Макрон е спечелил двойно повече гласове от Льо Пен

"Република, напред!" ще излезе с кандидати във всичките 577 едномандатни избирателни райони
. Половината от тези хора ще бъдат излъчени от гражданското общество, като поне половината от кандидатите ще бъдат жени, отбеляза Феран.

Имената им ще бъдат обявени в четвъртък. Движението, което иска да "морализира политическия живот" във Франция, иска неговите кандидати да имат чисто съдебно досие.
 
Феран съобщи още, че "Република, напред!" ще проведе своя учредителен конгрес преди 15 юли. Дотогава временен ръководител на движението ще бъде Катрин Барбару - пенсионерка, която е имала кариера в държавния и частния сектор.
 
Само чудо може да помогне на Макрон

Новоизбраният президент на Франция Еманюел Макрон
БГНЕС

Макрон основа своята политическа формация през април миналата година, когато бе министър на икономиката в правителството на президента социалист Франсоа Оланд. Това бе първият етап от светкавичния му поход към Елисейския дворец.
БТА