Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / Gulliver/Getty Images
Френският президент Еманюел Макрон пристигна тази сутрин в Тел Авив, "за да изрази пълната солидарност" на Франция с Израел след нападението, извършено на 7 октомври от палестинското ислямистко движение "Хамас", при което бяха убити над 1400 души, съобщи репортер на Франс прес.

Нападението от 7 октомври беше "огромен шок" за цялата планета, "особено за Франция", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон в обръщение към медиите, предаде "Гардиън".

"Споделям мнението Ви, че първата цел, която трябва да имаме днес, е освобождаването на всички заложници без никакво колебание", каза той на президента на Израел и обвини "Хамас", че си играе с живота.

Той заяви, че иска Израел да е сигурен, че не е сам в борбата срещу тероризма и определи борбата срещу терористичните групировки като "дълг". Според него "целенасочените операции" са необходимост.

"Ще направим всичко възможно, за да възстановим мира, сигурността и стабилността за вашата страна и за целия регион. Това, което се случи, никога няма да бъде забравено, със сигурност. И ние ще бъдем тук днес, утре и вдругиден в името на мира и стабилността. Защото тези хора са били убити само защото са били евреи и са искали да живеят в мир", каза още френският президент.

Френският президент обеща да не оставя еврейската държава сама в борбата ѝ с ислямистите, но предупреди за рисковете от разширяване на конфликта в региона, предаде Ройтерс.

След среща със семейства на френски жертви на атаката на "Хамас" на летище "Бен Гурион" в Тел Авив Макрон каза на израелския си колега Ицхак Херцог в Йерусалим, че Франция стои "рамо до рамо" с Израел и че първостепенна цел е да бъдат освободени всички заложници в Газа, без изключение.

"Искам да сте сигурни, че няма да бъдете изоставени в тази война срещу тероризма", каза Макрон и добави: "Наш дълг е да се борим с тероризма, без никакво колебание, но без да разширяваме конфликта".

Френският президент изрази "солидарността" на Франция с Израел, като заяви, че двете страни са "свързани от скръб" след кървавата атака на палестинското ислямистко движение "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври, посочва Франс прес.

Веднага след пристигането си на летището в Тел Авив, Макрон се срещна със семействата на френските и френско-израелските граждани, убити, изчезнали или държани като заложници в ивицата Газа.

Най-малко 30 френски граждани бяха убити при това нападение, безпрецедентно по своя мащаб от основаването на държавата Израел през 1948 г. Сред семействата, които се срещнаха с Макрон днес, бе и това на Мия Шем, френско-израелска заложничка, видеозапис с която беше излъчен миналата седмица от "Хамас", отбеляза журналист от АФП.

Посещението на  Макрон идва на 18-ия ден от войната между Израел и "Хамас", която отне живота на хиляди хора, най-вече цивилни.

"Ние сме свързани с Израел от скръб. Тридесет наши сънародници бяха убити на 7 октомври. Още девет души все още са в неизвестност или са държани като заложници. В Тел Авив, заедно със семействата им, изразих солидарността на Франция с Израел", написа френският президент в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър").

За целта Макрон вероятно ще има разговори с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, йорданския крал Абдула Втори, египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и лидерите на държавите от Персийския залив, посочва Елисейският дворец.
 
Френският президент обеща да не оставя еврейската държава сама в борбата ѝ с ислямистите, но предупреди за рисковете от разширяване на конфликта в региона, предаде Ройтерс.

Израел не се стреми към война с "Хизбула", а е фокусиран върху борбата си срещу "Хамас" в ивицата Газа, заяви днес израелският президент Ицхак Херцог пред своя колега Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

"Искам ясно да заявя, че не се стремим към конфронтация по северната ни граница или с някой друг… Но Ливан трябва да разбере, че ще си плати,  ако "Хизбула" ни въвлече във война", предупреди Херцог. 

Преди Макрон на посещение в Израел бяха американският президент Джо Байдън, германският канцлер Олаф Шолц, британският премиер Риши Сунак и италианската министър-председателка Джорджа Мелони. Макрон подчерта да предприеме такова пътуване, ако то може да бъде от полза за района, отбелязва АФП.
Алексей Маргоевски/БТА, БГНЕС