Маккейн разкритикува Путин в статия за вестник Правда
Маккейн разкритикува Путин в статия за вестник Правда / Gulliver/Getty Images

Американският сенатор от Републиканската партия Джон Маккейн обвини руския президент Владимир Путин в корупция, потисничество и управление, обслужващо лични интереси. В статия, предадена от Маккейн за публикуване в руския вестник "Правда", републиканецът критикува Путин и неговите приближени за това, че наказват тези, които не са съгласни с тях, имайки предвид по-конкретно смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски, починал в затвора.

Сенаторът упреква Путин и за това, че подкрепя сирийския президент Башар Асад, посочва БТА. Обръщайки се към руснаците, Маккейн подчертава, че не е антируски настроен, а е "по-проруски настроен" от режима, който ги "управлява зле днес".

"Президентът Путин не вярва ... във вас. Той не вярва, че когато бъде оставена на свобода, човешката природа може да се издигне над слабостите и да изгради справедливи, мирни, процъфтяващи общества. Или поне не вярва, че руснаците могат. Затова управлява, като използва тези слабости, чрез корупция, потисничество и насилие. Той управлява за себе си, не за вас", заявява Маккейн в материала, написан в отговор на статията на Путин, публикувана миналата седмица в американския вестник "Ню Йорк таймс".

По въпроса за Сирия сенаторът казва, че руският президент подкрепя един тиранин. "Той не укрепва репутацията на Русия в света. Той я руши. Прави я приятел на тираните и враг на потисканите", заявява Маккейн.