Удар по Сирия може да предизвика нова вълна от тероризъм, предупреди Путин
Удар по Сирия може да предизвика нова вълна от тероризъм, предупреди Путин / снимка: Gulliver/Getty Images

Нанасянето на военен удар на САЩ по Сирия ще доведе до гибелта на много невинни жертви и до разпространение на конфликта извън границите на Сирия. Това заявява руският президент Владимир Путин в статия, поместена във в. "Ню Йорк таймс".

"Възможният удар на САЩ по Сирия, въпреки силното противопоставяне /на тези планове/ от страна на много държави и видни политически и религиозни лидери, включително папата, ще доведе до гибелта на много невинни жертви, до ескалация на насилието и разпространяването на конфликта далеч зад пределите на Сирия. Военният удар може също да предизвика нова вълна от тероризъм", пише руският лидер, цитиран от БТА.

Путин подчертава също, че военната намеса на САЩ в сирийския конфликт "може да подкопае всички многостранни усилия за уреждане на иранския ядрен проблем, израелско-палестинския конфликт и да дестабилизира още повече Близкия изток и Северна Африка".

В статията си Путин изтъква, че има сериозни основания да се смята, че химическо оръжие в Сирия са използвали не правителствените сили, а бунтовниците. "Никой не се съмнява, че в Сирия е бил използван отровен газ. Но има всички основания да се смята, че той е бил използван не от сирийската армия, а от силите на опозицията, за да предизвикат намесата на техните мощни чуждестранни покровители", се отбелязва в статията.

Руският президент приветства решението на американския си колега Барак Обама да продължи диалога за решаването на сирийския въпрос. "Приветствам заинтересоваността на президента /Обама/ да продължи диалога с Русия за Сирия /.../ Ако можем да избегнем използването на сила срещу Сирия, това ще подобри атмосферата в международните отношения и ще укрепи взаимното доверие. Това ще бъде наш общ успех, който ще отвори вратата за сътрудничество по други сложни въпроси", посочва още Владимир Путин в статията си в "Ню Йорк таймс".

Междувременно американските бойните кораби, които разполагат с крилати ракети „Томахоук", остават в източната част на Средиземно море в готовност за удар срещу цели в Сирия. Те очакват заповедта на президента на САЩ Барак Обама.

Командирът на един от корабите е получил заповед по телефона от министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл, да остане в района, въпреки че корабът вече е трябвало да си е у дома.