Построени по времето на империята на инките през 15-и в., големите стени, дворци, храмове и домове в Мачу Пикчу се намират на 2430 м надморска височина в Андите, откъдето има изглед към долина, на 500 км югоизточно от Лима. Остава загадка как големите камъни са били транспортирани на такава надморска височина, за да бъде построен отдалеченият град.
Построени по времето на империята на инките през 15-и в., големите стени, дворци, храмове и домове в Мачу Пикчу се намират на 2430 м надморска височина в Андите, откъдето има изглед към долина, на 500 км югоизточно от Лима. Остава загадка как големите камъни са били транспортирани на такава надморска височина, за да бъде построен отдалеченият град. / / iStock/Getty Images
Планинската цитадела на инките Мачу Пикчу в Перу ще бъде отворена за туристи в събота, след като беше постигнато споразумение за спиране на протестите на местните жители заради влаковите услуги, съобщи АФП.

Протестите бяха принудили забележителността да бъде затворена в понеделник, само шест седмици след като беше отворена отново след почти осеммесечно затваряне поради пандемията на коронавируса. Жителите на градовете Мачу Пикчу и Олантайтамбо настояват за по-ниски цени на билетите и по-чести влакове по маршрута между Куско и Мачу Пикчу. Влакът е единственото транспортно средство за туристите, но се използва и широко от местните жители.

Протестиращите окупираха коловозите, което предизвика сблъсъци с полицията и заплахи за окупиране на туристическия обект.

Властите в региона на Куско заявиха в петък, че "социалният ред е възстановен". Активистите заявиха, че не е договорена дългосрочна сделка, но че протестите и блокадите са спрени до следващата година.

Мачу Пикчу е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното наследство през 1983 г. Броят на посетителите е ограничен поради пандемията на COVID-19.
БГНЕС