Спасителна операция за катастрофирали в Китай пътнически самолет
Спасителна операция за катастрофирали в Китай пътнически самолет / БГНЕС
Дъжд в Южен Китай спря издирването на жертви и черните кутии с информация за полета, която може да покаже защо самолетът на "Чайна ийстърн еърлайнс" падна на планински склон със 132 души на борда, съобщи Ройтерс.

Дъждовната вода запълваше вдлъбнатината в меката почва, причинена от удара при катастрофата, и съществуваше риск от свлачища, които могат да застрашат спасителите, претърсващи труден, гъсто залесен терен.

Не са намерени оцелели от самолетната катастрофа в Китай

Прогнозите са, че влажното време ще продължи до края на седмицата.

Полет MU5735 е бил на път от югозападния град Кунмин, столица на провинция Юнан, до Гуанджоу, когато самолетът "Боинг" 737-800 внезапно започва стръмно да пада по времето, когато нормално би трябвало да започне да се снижава преди кацане.

Причината за катастрофата в планините все още не е установена, като авиационните власти предупреждават, че че разследването им ще бъде много трудно поради тежките повреди по самолета.

Пътнически самолет със 132 души на борда се разби в Китай

Китай е постигнал голям напредък в подобряването на безопасността на полетите през последните две десетилетия, а катастрофата от понеделник беше
първата голяма катастрофа от десетина години насам.

Катастрофата накара авиационния регулатор да започне двуседмична инспекция на сектора, която ще включва проверки във всички регионални бюра за контрол на въздушното движение, авиокомпании и институтите за обучение на пилоти, за да се гарантира "абсолютната" безопасност.

След катастрофата "Чайна ийстърн ейрлайнс" и две дъщерни дружества спряха от експлоатация флота си от над 200 самолета "Боинг" 737-800.
 
БТА