Хуан Гуайдо
Хуан Гуайдо / БГНЕС
Лондонски съд започва днес заседание, за да определи кой е законният ръководител на Венецуела - президентът Николас Мадуро или опозиционният лидер Хуан Гуайдо, предаде Франс прес. Страни по делото са Венецуелската централна банка и Банк ъв Ингланд (Bank of England).

Заседанията на търговския съд, който ще трябва да вземе решение по политически въпрос с важни дипломатически последствия, ще се водят чрез видеоконферентна връзка и трябва да приключат в четвъртък.

Мадуро и Гуайдо се споразумяха за борба с коронавируса във Венецуела

Вземането на решение по този въпрос може да доведе до решаване и на други, включително за бъдещето на венецуелските златни резерви, заяви адвокатът Ендрю Фултън, защитник на Гуайдо. Опозиционният лидер, председател на венецуелския парламент, беше признат за и.д. президент на Венецуела от близо 60 страни, включително САЩ и Великобритания.

Американски съветници на Гуайдо подават оставка след неуспешния опит за преврат

След признаването на Гуайдо от Лондон през февруари 2019 г. Банк ъв Ингланд системно отказваше на Каракас да му предаде част от златните му резерви. Венецуела отправи няколко искания да й бъдат предадени кюлчетата на стойност 1 милиард долара, а Гуайдо на два пъти писа до британската банка, призовавайки я да отхвърли исканията на Каракас. В крайна сметка Венецуелската централна банка заведе дело срещу Банк ъв Ингланд, заявявайки, че има нужда от тези средства, за да се бори с пандемията от COVID-19.

"Банк ъв Ингланд има морално задължение да позволи на Венецуела да продаде златото на страната, за да позволи на Програмата на ООН за развитие да помогне ефективно на венецуелското население в борбата срещу Ковид-19", заяви в края на май адвокат на венецуелската банка.

За да докаже добрите си намерения, Венецуелската централна банка предложи през април златото да бъде предадено пряко на Програмата на ООН за развитие.
БТА