/ iStock/Getty Images
Най-малко един човек е загинал, а още осем са безследно изчезнали след като лодка, превозваща мигранти и контрабандисти, се обърна в Дунав, съобщи граничната полиция на Румъния.

Шестнадесет мигранти от различни азиатски и африкански страни, заедно с двама контрабандисти, бяха на борда на катера, който се опитваше да премине речната граница откъм Сърбия.

Мигранти бедстват в Средиземно море

Лодката се преобърна близо до югозападния град Дробета-Турну Северин късно в четвъртък, заяви говорителят на полицията Александра Гаван пред АФП.

"Гранични полицаи забелязаха няколко души във водите на река Дунав, които молеха за помощ", се казва в изявление на полицията и се добавя, че "са спасени девет души с риск от удавяне".

Спасените са осем мигранти от Сирия, Ирак, Йемен, палестинските територии и един от контрабандистите от Сърбия. Всичките били с хипотермия.

"Малко след като лодката напусна Сърбия, тя започнала да поема вода", се казва в изявлението на полицията.

"Уплашени, мигрантите се изправили и лодката се преобърнала."

Румъния не принадлежи към шенгенската зона в ЕС и рядко мигрантите се опитват да влязат в страната. Строгите мерки на Унгария по границата си със Сърбия означават, че мигрантите и бежанците трябва да търсят други начини за опит да стигнат до Западна Европа.
БГНЕС