/ БГНЕС
РС Македония в продължение на над един век е била под българско робство. Това заяви Люпчо Коцарев, председател на Македонската академия на науките и изкуствата.

По повод на 30 години от обявяването на независимостта на Република Северна Македония и 80 години от македонската антифашистка борба Коцарев заявява, че в продължение на 1000 години македонците са била подчинени на „четирима господари“, но са се съхранили като народност и език.

Заев очаква напредък в отношенията с България след изборите

„В своята история македонският народ е бил основно под властта на четирима господари: над четири и половина века под властта на Византия, близо един век под България, близо един век под Сърбия и пет и половина века под Османската империя. Днес всички тези империи, царства и кралства са се разпаднали и изчезнали, а това, което е останало във времето и пространството са македонското духовно и материално наследство“, заяви председателят на Македонската академия.

Коцарев разкритикува днешните политици, които не се интересуват от националните интереси в перспектива.

САЩ няма да се намесват в спора между София и Скопие

„Днешните политици са слуги на моментни политически и геостратегически интереси, а не на държавните интереси, които днес празнуваме заедно“, подчерта той и добави, че е изпълнен с гордост и увереност, че „македонската държава, идентичност, език, наука и изкуство ще оцелеят по тези земи во веки веков“.
БГНЕС