/ БГНЕС
Парламентът на Литва забрани показването на публични места на буквата "Z", на Георгиевската лента с черен и оранжев цвят, както и на други символи, за които се смята, че изразяват подкрепа за руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Руските военни машини в Украйна имат маркировка с буквата “Z” и този символ започна да се появява в социалните мрежи, по облеклото на поддръжници на войната и на други места. Георгиевската лента, датираща от времето на императрица Екатерина Велика, придоби по-широко значение в рускоезичния свят, откакто през 2014 г. сепаратистите в Източна Украйна я възприеха като символ на подкрепата си за Русия, отбелязва Ройтерс.

Германия разследва употребата на символа Z в подкрепа на войната в Украйна

Литовският парламент допълни забраната за публично показване на нацистки и съветски символи със "символи на тоталитарни и авторитарни режими, използвани в миналото или понастоящем, за да се насърчава военна агресия, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени от тях". Той освен това увеличи глобите за нарушаване на забраната до 900 евро за физически лица и до 1500 евро за компании.

Руският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна на "специална военна операция" за демилитаризация и "денацификация" на страната. Киев и Западът казват, че Путин е започнал непровокирана война, отбелязва Ройтерс.

Наскоро подобни забрани вече бяха въведени и в Латвия и Молдова. Германия също обмисля аналогична мярка.

Пощенска марка с потъналия руски кораб стана сензация в Украйна (СНИМКИ)

Миналия месец украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова за всеобща забрана за използването на буквата "Z" с политическа символика, като с аргументира, че тя символизира "руски военни престъпления, бомбардировки на градове, хиляди убити украинци".
БТА