/ ThinkStock/Getty Images
Бивш боец на групировката "Ислямска държава" (ИД), заподозрян като организатор на кръвопролитното нападение на летището в Истанбул през юни 2016 г., е бил ликвидиран миналата седмица при операция на спецслужбите в Грузия.

41 жертви на атентата в Турция, ранените са 239 (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това съобщи днес говорителката на грузинската Служба за държавна сигурност Нино Гиоргобиани, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Разказът на българин, видял отблизо терористите в Истанбул

Потвърдено е, че един от тримата убити при операцията на 22 ноември е чеченецът Ахмед Чатаев, каза тя. По думите й самоличността на Чатаев е била установена с помощта на ФБР чрез анализ на ДНК и пръстови отпечатъци.

Заподозрян за атентата в Истанбул чеченец e бил арестуван у нас през 2011 г.

Операцията в жилищна сграда в предградие на столицата Тбилиси е продължила 20 часа. В нея освен тримата заподозрени терористи е бил убит един грузински полицай и ранени трима негови колеги. Арестуван е бил един член на въоръжената група.

Арестуваха 13 заподозрени за атентата в Истанбул (ВИДЕО)

Грузинският вътрешен министър Гиорги Гахария каза днес, че вероятно членовете на клетката са влезли в Грузия нелегално. Продължава уточняването на подробностите около случая, добави той.

Ердоган: Атентат като този на „Ататюрк“ може да се случи на всяко летище по света

При самоубийствения бомбен атентат на истанбулското летище "Кемал Ататюрк"на 28 юни 2016 г. загинаха 45 човека и десетки бяха ранени, припомня Асошиейтед прес. Турските власти назоваха Ахмед Чатаев, бивш полеви командир в ИД, като евентуален организатор на терористичния акт.

Кой стои зад кървавия атентат на летище "Ататюрк"?

ТАСС цитира публикации на западни медии от това време, според които Чатаев, известен с прозвището Едноръкия Ахмед, е вербувал войници за джихадистката групировка.

СНИМКИ: Двоен атентат окървави летище "Ататюрк" в Истанбул

През октомври чеченецът е бил включен в списъка на санкционираните за тероризъм лица, изготвян от министерството на финансите на САЩ. В черния списък на ООН пише, че Чатаев е бил на висока позиция в ИД и е обучавал рускоезични джихадисти.
БТА