Заподозрян за атентата в Истанбул чеченец e бил арестуван у нас през 2011 г.
Заподозрян за атентата в Истанбул чеченец e бил арестуван у нас през 2011 г. / БГНЕС

В организирането на терористичния акт на летище „Ататюрк" в Истанбул, при който загинаха 43 души и бяха ранени над 200, може да е участвал чеченецът Ахмед Чатаев, съобщиха турски медии, позовавайки се на полицията.

Чеченецът е стар познат на българските власти. Той е бил задържан от българските служби при опит да излезе от България в Турция. През юли 2011 г. Пловдивският апелативен съд не допусна екстрадицията на чеченеца в Русия, както искаха руските съдебни власти.

Пловдивският съд отказа екстрадиция на чеченец, обвинен в тероризъм

Срещу Чатаев има образувано наказателно дело в Чеченската република. Той е обвинен в участие във въоръжена групировка и вербуване на лица за извършване на престъпление от терористичен характер и финансиране на тероризма.

В българския съд обаче Ахмед Чатаев възрази срещу екстрадицията си, като посочи, че има статут на политически бежанец, признат му като такъв от правителството на Австрия, както и че със свое решение Европейския съд за правата на човека не е допуснал екстрадирането на подсъдимия.

В резултат Пловдивският съд отказа екстрадицията на чеченеца.

Руските тайни служби представиха през януари чеченеца за основен доставчик на терористи от групировката "Ислямска държава" в Русия и в европейските държави.

Чеченец е основен доставчик на терористи от Ислямска държава в Русия и Европа

Ахмед Чатаев е познат и на европейските власти - през октомври 2015 г. чеченецът бе включен в черен списък наред с още петима руски граждани.

Според Андрей Пржездомски от Националния антитерористичен комитет на Русия, Чатаев играе водеща роля в подготовката на атентатори, изпращани в Русия и Западна Европа. Групата му включва "най-вече хора от Северен Кавказ, а сред инструкторите има дори бивши офицери от иракската армия".

По неофициална информация Чатаев е бил част от групировката на Доку Умаров "Кавказки емират".