Съдът отказа екстрадиция на чеченец, обвинен в тероризъм
Съдът отказа екстрадиция на чеченец, обвинен в тероризъм / netinfo

Пловдивският апелативен съд  не  допусна екстрадицията на руския гражданин от чеченски произход Ахмед Чатаев в Руската федерация по искане на руските съдебни власти. Както Дарик съобщи Окръжен съд Хасково бе постановил Чатаев да бъде предаден на руските власти.

По отношение на Чатаев има образувано наказателно дело в Чеченската република, затова, че в периода от 1999 г. до 18.10.2007 г. на територията на Чеченската република на Руската федереция и Австрийската република, умишлено е извършил престъпления - участие във въоръжена групировка и вербуване на лица за извършване на престъпление от терористичен характер и финансиране на тероризма.

Възраженията на Чатаев срещу предаването му, посочени в жалбата са, че има статут на политически бежанец, признат му като такъв от правителството на Австрия, както и че със свое решение Европейския съд за  правата на човека не е допуснал екстрадирането на подсъдимия.

Апелативният съд е приел, че даденият на  Чатаев статут на бежанец според Конвенцията за статута на бежанците от една държава има един вид екстериториално действие по отношение на другите страни от тази Конвенция и е валиден за тях. Конвенцията за статута на бежанците е ратифицирана и от Република България и представлява международна правна норма. Съгласно разпоредба, никоя договаряща държава няма по какъвто и да е начин право да експулсира или връща бежанец до границата на територията, където са били застрашени животът или свободата му по причина на неговата раса, религия, националност, принадлежност към дадена социална група или политически възгледи. В този смисъл е и както разпоредбата на чл.3 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, така и чл. 21 т.1 от Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване на тероризма. Именно въз основа на този род опасения, Федералната служба за убежище на Република Австрия  е признала на Чатаев статута на бежанец. Това, съгласно действащите разпоредби на Закона за Екстрадиция и Европейската Заповед за арест на Република България представлява абсолютно основание за отказ от екстрадиция.

Решението е окончателно и не подлежи на протест и обжалване.