Лидерът на известна колумбийска престъпна групировка, признал се за виновен за наркотрафик в Съединените щати, бе осъден вчера на 45 години затвор от съд в Бруклин. Според съдията Дайро Антонио, по-известен като Отониел, е вкарал в САЩ повече наркотици от легендарния наркобос Пабло Ескобар, предаде Ройтерс.

При произнасянето на присъдата окръжният съдия Дора Иризари изтъкна, че Отониел е вкарал в САЩ "забележителните" близо 100 000 кг кокаин, докато е бил начело на наркокартела "Клан дел Голфо" ( "Кланът от залива").

Съдийката отхвърли твърдението на защитата, че прокурорите са преувеличили, сравнявайки 51-годишния Отониел с бившия бос на наркокартела "Меделин" Пабло Ескобар, убит през 1993 г. при съвместна операция на колумбийските власти и американската Агенция за борба с наркотиците (Drug Enforcement Administration, DEA).

"Имало е много наркодилъри, които са внесли повече наркотици (в САЩ) от Пабло Ескобар, включително и вашият клиент", каза Иризари на адвокатите на Отониел.

Усуга Давид беше арестуван от колумбийските въоръжени сили близо до границата с Панама през октомври 2021 г. През май 2022 г. той бе екстрадиран в САЩ, а през януари тази година се призна за виновен.

Преди да бъде осъден, Отониел се извини в съда на жертвите си, както и на правителствата на САЩ и Колумбия. "Съветвам и предупреждавам хората и младежите в Колумбия да не поемат по пътя, по който поех аз", заяви Отониел чрез преводач от испански.

От десетилетия Колумбия се тресе от конфликт между леви бунтовници, десни паравоенни формирования, престъпни групировки и правителството, отбелязва Ройтерс.

"Клан дел Голфо" наброява над 1000 въоръжени мъже, предимно бивши членове на десни паравоенни формирования.
Симеон Томов/БТА