/ БГНЕС
Представители на щатските власти в Халиско заявиха, че Аристотел Сандовал е бил прострелян в гърба от неидентифициран нападател, докато охранителят му е бил навън. Имало престрелка, когато телохранителите му тръгнали да преместват Сандовал в болница, съобщава Ройтерс.

Мексико се бори да укроти бушуващото насилие в цялата страна, като Халиско е един от епицентрите на войните между наркокартели, които миналата година доведоха до рекордна мрачна статистика с 34 670 регистрирани убийства.

Мандатът на Сандовал през 2013-18 г. като губернатор бе помрачен от картела Халиско Ново поколение (CJNG), който се издигна от неизвестността и се превърна в един от най-мощните в Мексико, оставяйки след себе си следа от смърт и предизвикателство.

Днес CJNG е в надпревара с картела Синалоа на затворения наркобарон Хоакин "Ел Чапо" Гусман за контрол върху голяма част от търговията с наркотици в Мексико, както и в Съединените щати.

Главният прокурор на Халиско Херардо Октавио Солис заяви, че 46-годишният Сандовал е бил с още трима души в ресторанта и е бил застрелян около 1,40 ч. сутринта, след като е отишъл до тоалетната.

Сандовал има назначени 15 телохранители, съобщиха служители, въпреки че от съобщенията на местните медии излиза, че в момента на инцидента на работа са били половината. Солис каза на мексиканското радио, че един бодигард е тежко ранен при престрелката.

Главният прокурор заяви, че ресторантът е "манипулирал" местопрестъплението, почиствайки пръстови отпечатъци и отстранявайки охранителните камери в очевиден опит "да избегне правосъдието".

Той каза, че следователите вярват, че 8 до 10 заподозрени са участвали в нападението, но не посочи кой е отговорен. Федерален служител заяви, че властите подозират участието на CJNG.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор изказа своите съболезнования и обеща да предаде извършителите на правосъдието.

Въпреки че политическите убийства на ниско ниво не са необичайни в Мексико, рядко се виждат убити фигури с влияние като губернатор на щат.

Мандатът на Сандовал в Халиско започна кърваво, като министърът на туризма беше застрелян в столицата на щата Гуадалахара от заподозрени въоръжени лица от CJNG само седмица след като встъпи в длъжност.

Последваха още убийства и сблъсъци със силите за сигурност. Властите съобщиха, че картелът е подкупил хиляди полицаи.

Убийството на Сандовал може да е било замислено като предупреждение за неговия наследник, губернатор Енрике Алфаро, който се бори с картела Халиско.
БГНЕС