/ Guliver/Getty Images
Лидерът на терористичната мрежа Ал Каида Айман аз Зауахири се появи във видео, в което възхвалява индийска мюсюлманка, възпротивила се през февруари срещу забрана за носене на хиджаб.

Записът е първото доказателство от години, че Зауахири все още е жив, предаде Асошиейтед прес.

„Ал кайда” има нов лидер

Видеото беше публикувано във вторник и преведено от организацията SITE, занимаваща се с проследяване на онлайн дейността на екстремистки групи. На записа Зауахири хвали Мускан Хан, възпротивила се срещу забрана за носене на хиджаб в училищата в индийския щат Карнатака.

От видеото не може да се разбере точното местоположение на лидера на Ал Каида, за когото от над две години се разпространяват слухове, че е мъртъв.

От предишни видеоматериали с него не ставаше ясно кога са били направени, а това подхранваше спекулации, че здравето му се е влошило и дори, че той е мъртъв.

Лидерът на „Ал Каида“ се появи по случай годишнината от 9/11 на фона на слуховете, че е мъртъв

Новото видео поражда тревога за евентуално присъствие на Ал Каида в Афганистан и подчертава опасенията във връзка с ангажимента на управляващите талибани да се борят срещу терористичните организации и да не им дават място в страната, посочва АП.
БТА