/ iStock/Getty Images
Лидерите от страните членки на ЕС се готвят да отправят следващата седмица призив към Китай да помогне за слагане край на войната в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен представител на блока.

Агенцията отбелязва, че освен това те ще призоват Пекин да се ангажира с глобални предизвикателства като климатичните промени и възстановяване на равновесието в икономическите отношения с ЕС.

Русия е „минирала“ езеро, поддържащо охлаждането на реакторите в АЕЦ „Запорожие“

Европейските лидери се събират на среща на върха в Брюксел на 29 и 30 юни, като сред главните теми ще бъдат Китай и икономическата сигурност. Призивът към Китай се съдържа в проектозаключение, подготвено преди срещата на върха, което може да претърпи промени, отбелязва Ройтерс.

Според неназования високопоставен представител на ЕС проектозаключението е в съответствие с декларацията на Г-7 от май, но с повече и по-конкретни въпроси, свързани с отношенията между блока и Китай. Сред тях са например възстановяването на равновесието в икономическите връзки и необходимостта от реципрочност в отношенията.
Светослав Танчев, БТА