Лидер на „Боко Харам” убит в Нигерия
Лидер на „Боко Харам” убит в Нигерия / снимка: БГНЕС, архив

Един от водачите на радикалната нигерийска групировка "Боко Харам", спряган като стратег на смъртоносната атака през август миналата година срещу офиса на ООН в Нигерия, е заловен и убит, предаде ДПА, като се позова на местните власти. Хабиб Бама издъхнал от раните си, получени при престрелка с полицията в северния щат Йобе.

Междувременно САЩ определиха като "чуждестранни терористи" трима предполагаеми лидери на "Боко Харам", предаде Ройтерс. Държавният департамент идентифицира тримата като Абукабар Шекау, когото нарече "най-видимия" лидер на групировката, Абукабар Адам Камбар и Халид ал Барнауи. Според външното министерство последните двама са свързани както с "Боко Харам", така и със северноафриканския клон на Ал Кайда, пише БТА.

С това решение сметките на тримата в САЩ са замразени, а американски граждани вече нямат право да извършват сделки с тях.

Ходът на Държавния департамент и на Министерството на финансите е резултат от засиления натиск върху администрацията на Обама да заеме по-твърда позиция спрямо "Боко Харам". Сектата зачести атаките си срещу християнски църкви в стремежа си да създаде ислямски халифат в северната част на най-многолюдната държава в Африка, припомня Ройтерс. Най-малко 110 души загинаха в Кадуна в края на миналата седмица при бомбени нападения срещу църкви и последвалите сблъсъци между християни и мюсюлмани.