Либийската брегова охрана спря 850 мигранти в открито море
Либийската брегова охрана спря 850 мигранти в открито море / БГНЕС, архив

Либийската брегова охрана спря вчера около 850 мигранти във водите близо до западния град Сабрата, заяви говорител, цитиран от Ройтерс.

Мигрантите са от различни африкански страни и сред тях има 79 жени, включително 11 бременни, а също и 11 деца. Плавали са с надуваеми гумени лодки, каза говорителят Аюб Касем.

Либия е основна точка за заминаване на африкански мигранти, идващи предимно от региона на Субсахарска Африка, които опитват да достигнат Европа чрез морски пътувания, уредени от каналджии. Мигрантите често плават на ненадеждни съдове, които са непригодни за прекосяване на Средиземно море.

Миграционните притоци се увеличиха в хаоса след свалянето на дългогодишния либийски управник Муамар Кадафи.

Над 30 хиляди вече преминаха в Италия през тази година по централния средиземноморски маршрут, а през лятото се очаква още да поемат по техния път поради по-топлото време.

Международната организация по миграцията е установила, че в Либия има 235 000 мигранти, но смята, че реалният им брой е доста по-голям и е някъде между 700 000 и милион.

Някои от тях или остават в Либия, за да работят, след което се връщат в родината си, или опитват да продължат към Европа.

Източник: БТА