Либийска зора плячкосала документи, криещи тайните на Кадафи
Либийска зора плячкосала документи, криещи тайните на Кадафи / Guliver/Getty Images

Милицията "Либийска зора", която от миналото лято контролира либийската столица Триполи и прогони оттам международно признатия парламент и правителството на страната, е плячкосала секретните документи на покойния либийски лидер Муамар Кадафи, пише в. "Кориере дела сера".

Новината съобщи бившият посланик на Либия в Италия Хафед Гадур. Днес той е един от лидерите на новата либийска партия Съюз на националните сили, която е представена в международно признатия парламент на Либия.

"Либийска зора" притежава сега хиляди страници документи, свързани с Кадафи. В тези документи се крият много тайни на убития през 2011 г. дългогодишен ръководител на страната - за приятелството на полковника с Нелсън Мандела или за отношенията му с Никола Саркози, за атентата с американския самолет над шотландското село Локърби на 21 декември 1988 г., отнел живота на 270 души, за неговите връзки с Ирландската републиканска армия или с палестинците от организацията "Черен септември", за самолетната катастрофа край италианския остров Устика на 27 юни 1980 г., отнела живота на 81 души, във връзка с която също беше замесено името на Кадафи.

Източник: БТА