Летището в Кабул вече е под българско командване
Летището в Кабул вече е под българско командване / netinfo

Подозрителен пакет блокира международното летище в Кабул само минути преди церемонията по предаване на командването му от румънските на българските военнослужещи. След получаването на сигнала за безстопанствен черен пакет в гражданската част на летището италианските части за бързо реагиране веднага отцепиха достъпа до летището. Белгийските сапьори изнесоха кутията на безопасно разстояние от терминала и я взривиха. Оказа се обаче, че в пакета има бира Хайнекен.

С кратка церемония контролът и управлението на международното летище в Кабул преминаха под командването на българските военнослужещи.

Днес операцията на НАТО в Афганистан навлезе в своята трета фаза. Южната провинция Кандахар вече е под контрола на силите на Алианса.

Ще имаме нужда от повече български войници в Афганистан. Това каза командващият силите на НАТО, британският генерал-лейтенант Дейвид Ричардс, след като разговаря с генерал- майор Ангел Златилов. Тази нужда ще стане още по-голяма сега, когато операцията на многонационалните сили навлиза в своята трета фаза, допълни генерал Ричардс.

С вдигането на флага на НАТО на юг операцията на Алианса фактически се разпростря върху почти цялата територия на Афганистан. Засега само в източната част на страната няма натовски войски.

Генерал-лейтенант Ричардс прие българска военна делегация, водена от началник щаба на Съвместното оперативно командване генерал-майор Златилов. В срещата участва и полковник Начев, който от днес е командир на летището в Кабул.