/ iStock photos/Getty images
Международното летище на Дубай е наводнено. Редица полети са отменени, забавени или пренасочени заради проливните дъждове, които се изляха над столицата на емирството, предаде Асошиейтед прес.

Отменени са и два полета от и до България - от София до Дубай и от мегаполиса до нашата столица. Те трябваше да бъдат изпълнени днес от авиокомпанията flyDubai, се посочва на сайта на Летище София.

Наводнената пустиня: Вижте Дубай след мощните дъждове, които заляха емирствата (ГАЛЕРИЯ)

Новинарската агенция на Обединените арабски емирства (ОАЕ) УАМ (WAM) определи дъждовете в Дубай като "историческо метеорологично явление, което надхвърля всичко документирано, откакто през 1949 година се събират подобни данни", посочва АП.
 
Заради проливните валежи бяха наводнени големи участъци от магистрали и по-ниско разположени улици в Дубай. Местните власти ограничиха движението на обществения транспорт, с нарушения работи и метрото.
 
Една от възможните причини за проливните дъждове в Дубай е прилагането от местните власти на метода "засяване на облаци". Целта е да бъдат предизвикани валежи по изкуствен път. При този метод самолети изстрелват в облаците ракети, чийто заряди представляват специални солни кристали. При изгарянето им сред облаците може да бъде стимулирано количеството на валежите, посочва АП.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Пламен Пенчев/БТА