Лавров
Лавров / БГНЕС
Събитията в Грузия напоследък много напомнят на „майдана“ в Киев, а ситуацията около законопроекта за чуждестранните агенти е само повод за начало на опити за насилствена смяна на властта, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в телевизионно интервю, предаде ТАСС.

„Много прилича на киевския „майдан“. Няма никакви съмнения, че законът за регистрацията на тези неправителствени организации, които получават чуждестранно финансиране в размер на 20 процента от своя бюджет, беше само повод за започване всъщност на опит за силова смяна на властта“, каза Лавров по телевизия Първи канал.

Според него законът „бледнее в сравнение с това как се регулира дейността на нетърговските организации в САЩ, Франция, Индия, Израел“.
„Освен това за нарушаване на подобно законодателство в САЩ се предвижда глоба до 250 000 долара и до 5 години затвор в рамките на наказателно преследване“, заяви той.

„В Грузия сумата е неизмеримо по-малка – 9000 долара и никакво наказателно преследване“, каза Лавров.
Той определи като лицемерие изказването на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел във връзка със събитията в Грузия.

„И все пак, въпреки че в редица европейски страни има подобни норми, много по-строги норми по този въпрос, г-н Борел, без да му мигне окото, заяви, че законът, който грузинците прокарват в управляващата партия „Грузинска мечта“, противоречи на европейските ценности, поставя препятствие по пътя на присъединяване на Грузия към ЕС. Като цяло лицемерието, разбира се, е очевидно“, каза Лавров.

Руският външен министър също така заяви, че разговорът му с американския държавен секретар Антъни Блинкън в кулоарите на срещата на Г-20 в Индия е бил конструктивен.

„Разговаряхме конструктивно, без каквито и да е емоции“, каза Лавров. „Това беше нормален разговор. Не знам доколко това отразява разбирането на САЩ за абсолютната ненормалност на ситуацията, в която всички канали за диалог са прекъснати, но просто един човешки разговор в кулоарите на някакво събитие никога не е бил сензация. Беше абсолютно цивилизован разговор", заяви той.

„Но това още веднъж показва колко ниско сме паднали всички ние в нашата многостранна дипломация, щом една естествена среща в кулоарите, каквито имаше стотици, сега се разглежда като някакъв повод да се гадае дали това е пробив или не, дали има някаква надежда, че диалогът ще бъде възстановен. Това е жалко, това е тъжно“, каза Лавров.

По думите му в разговора с Блинкън е ставало въпрос само за ситуацията със стратегическата стабилност в контекста на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия и Украйна.


 
Илиян Могиларски/БТА