Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да се вслуша, ако някой поиска провеждане на преговори за Украйна, предаде Ройтерс.

В изказване на пресконференция в момент, когато войната навлиза в 10-ия си месец, Лавров каза, че украинските твърдения, че Русия иска преговори, само за да спечели време за прегрупиране и превъоръжаване на войските си, са абсурдни.

Министърът допълни, че Русия ще е склонна да се върне към преговори със Запада, ако той промени мнението си за ползата от обсъждане на направените от Москва миналия декември предложения в сферата на сигурността.

Лавров каза, че САЩ и НАТО са преки участници във войната в Украйна заради подкрепата си за Киев, и оправда руските ракетни удари срещу украинска инфраструктура.

"Изваждаме от строя съоръжения в Украйна, които позволяват на Запада да напомпва с летални оръжия Украйна, с които се убиват руснаци", каза Лавров.

"Затова не казвам, че САЩ и НАТО не са участници в тази война - вие сте преки участници. Включително не само чрез доставки на въоръжение, но също така и чрез обучение на военни - вие обучавате (украинската) армия на ваша територия", каза министърът в отговор на въпрос на журналист от Асошиейтед прес.

Лавров каза, че САЩ са създали "екзистенциална" заплаха за Русия от страна на Украйна.

Той допълни, че Москва никога не се е отказвала от контакти със САЩ, но не е чула досега никакви "значими идеи" от американските си партньори.

Министърът нарече неотдавнашните коментари за Украйна на папа Франциск "нехристиянски" и необясними.

БТА