Руският външен министър Сергей Лавров е заявил, че ако Северноатлантическият алианс (НАТО) се противопоставя на замразяването на конфликта в Украйна, тогава "нека се бият“, цитира ТАСС.

"Ако НАТО, чрез [генералния секретар на Алианса Йенс] Столтенбег, отново заяви, че е против замразяването, както се казва, на конфликта в Украйна, значи искат да се бият. Е, нека се бият!" - е заявил пред журналисти Сергей Лавров след заседанието на Съвета на министрите на външните работи на държавите - членки на Организацията на договора за колективна сигурност.

Лавров: Западът вижда в Русия и Китай заплаха за своето господство

Руският министър е подчертал, че Русия е готова за това. "Ние отдавна сме разбрали целите на НАТО в ситуацията около Украйна. Тези цели се формираха много години след преврата. Сега НАТО се опитва да ги реализира“, е заявил той.

Според Лавров някои политици и експерти на Запад постепенно "отрезвяват и разбират истинските причини за това, което се случва и какво всъщност се случва“. Въпреки това, е добавил той,  "те декларират в същото време, че не водят война срещу Русия, но всъщност правят точно това, признавайки, че без да помпат оръжие в украинския режим, без да предоставят разузнавателни данни, информация от сателити и целеполагане, украинската ситуация отдавна щеше да е приключила, това всъщност е признание, че те са пряк участник в хибридната война, обявена срещу Русия, и то в горещата война“. 
Агенция "Фокус"