Лавров и Кери търсят пътища за уреждане на сирийския конфликт
Лавров и Кери търсят пътища за уреждане на сирийския конфликт / БГНЕС, архив

Външните министри на Русия и САЩ - Сергей Лавров и Джон Кери, обсъдиха по телефона пътищата за уреждане на сирийския конфликт, съобщи руското външно министерство, цитирано от ТАСС. Разговорът се е състоял по инициатива на американската страна.

Двамата министри продължиха да обсъждат пътищата за намиране на решение на конфликта в Сирия, включително необходимостта да се изпълни изискването на Съвета за сигурност на ООН страните в конфликта да започнат преговори без предварителни условия, както и задачата за нормализиране на обстановката в източната част на град Алепо, където са се окопали незаконни въоръжени формирования, водеща роля сред които играят бойците от терористичната групировката "Джебхат ан Нусра", отбелязваха от министерството.

Лавров: Ислямистите в Алепо провалят спирането на огъня и препятстват евакуацията

Лавров и Кери обсъдиха и други актуални международни теми като положението в Йемен, в Украйна и ситуацията в Близкия Изток, допълни ведомството.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд призова за откровен и пряк диалог с поддръжниците на режима на сирийския президент Башар Асад, отбелязвайки, че светът не може да остане безучастен към обсадата на град Алепо, предаде АФП.

"Не можем да останем безучастни, Франция бие тревога пред международната общност и ще продължи да го прави", заяви държавният глава пред журналисти след среща със словашкия си колега Андрей Киска в Елисейския дворец. "Необходимо е също обаче да се води прям и директен диалог с поддръжниците на режима, за да можем да намерим политическо решение", подчерта той, без да споменава изрично Русия.

САЩ и Великобритания обмислят нови санкции срещу Сирия и Русия

"Не бива да мислим, че смазването на опозиционерите, които трябва да бъдат разграничавани от терористите, ще бъде решение за Сирия", отбеляза Оланд. "Трябва да застанем лице в лице със случващото се в Сирия, където и сега, докато говоря, един милион души са под обсада, подложени на ужасяващи бомбардировки", каза президентът.

„Розата на пустинята" Асма Асад няма намерение да бяга от Сирия (ВИДЕО)

Франция поема отговорностите си в борбата срещу тероризма, особено в Ирак, увери Оланд. В последните дни войските на сирийския режим напреднаха бързо в контролираните от бунтовниците квартали на Алепо, които от четири месеца са под обсада, подобно на общо близо един милион души в Сирия според данни на ООН.

Източник: БТА