Лага: Всички либийски семейства вече са получили компенсации
Лага: Всички либийски семейства вече са получили компенсации / netinfo

Всички семейства са получили парите и са подписали документите, в които казват, че са получили компенсациите и приемат Висшия съдебен съвет за вземе подходящото според него решение за шестимата медици, заяви за Ройтерс говорителят на семействата на заразените либийски деца Идрис Лага.

Според Лага 460 семейства са получили компенсации по 1 милион долара. "Парите дойдоха от Международния фонд Бенгази, който е финансиран от Европейския съюз, САЩ, България и Либия", добави той.

Запитан дали семействата са простили на медиците, той каза: "Семействата декларираха в документите, които подписаха, че съветът е упълномощен да вземе решението, което смята за уместно, независимо дали ще освободи медиците или ще промени присъдите им или ще постанови друго решение".

ИТАР-ТАСС предаде от Кайро, че според ислямското законодателство решението на засегнатата страна да приеме парични компенсации автоматично означава отказ от друго наказание. С изплащането на компенсациите на семействата шансовете на българските медици да бъдат помилвани от Висшия съдебен съвет на Либия рязко се повишиха, посочва агенцията.