Бързото покачване на цените на хляба, което засегна всички страни от ЕС, е съпроводено с народни вълнения и истински "хлебен бунт", пише италианският вестник „Ла Стампа“.

Според статията рекордните цени на хляба в еврозоната, които са се увеличили средно с 18%, могат да доведат до "всякакви последици".

"Една четвърт от държавите - членки на ЕС, се борят с проблем, който засяга отблизо ежедневието на семействата, но в действителност целият блок от 27 държави се бори с двуцифрено увеличение на цените. Досега само Франция и Нидерландия са успели да избегнат тази обща тенденция, като увеличението е съответно 8,2% и 9,6%", твърди текстът.

КНСБ: Поевтиняването на хляба е далеч от обещаното

В италианската история рязкото покачване на цените на хляба често е водело до масови бунтове, а Италия е пример за последиците от кризата. Въстанието във Фано през 1791 г. заради поскъпването на брашното, бунтовете през 1898 г. в края на един от най-добрите социално-икономически периоди след поскъпването на хляба. През 1917 г. в Торино избухва "хлебната война". В разгара на световната война недостигът на пшеница довежда до скок на цените, продуктът става недостъпен за мнозина и гражданите се стичат на площада. В разгара на сраженията сардинските гренадири трябва да бъдат прехвърлени в старата столица на италианското кралство, за да възстановят реда.

По-рано европейската статистическа агенция Евростат съобщи, че поскъпването на хляба в Европа е надхвърлило десетпроцентовата инфлация. Най-голямото увеличение на цените с 60% е регистрирано в Унгария. Агенцията обяснява тежката ситуация с цените с войната в Украйна, кризата с украинското зърно и недостига на енергия.
БГНЕС