След приемането на мярката за премахване на ДДС върху хляба и брашното, в цялата страна вече хлябът е с 20 на сто по-евтин, каза в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева.

"Информацията, която имаме, тъй като ние сме доставчици навсякъде на хляб, е, че масово са свалени цените. Няма населено място в България, където да не са по-ниски цените", посочи тя. 

НСИ: Годишната инфлация през юни е 16,9%

Проучване на кореспондентите на БТА показа, че хлябът наистина поевтинява, но не навсякъде с очакваните 20 процента. Намалението е средно с около десет процента, то е от 5 до 40 стотинки, в зависимост от вида на хляба и на търговския обект. Производители коментираха, че според тях премахването на ДДС върху хляба и брашното няма как да компенсира поскъпването на газа и на пшеницата. Те смятат, че цената на хляба до месец отново ще се повиши. Някои посочиха, че ще стигне и до 3 лева.

Това мнение не се подкрепя от Мариана Кукушева, която прогнозира, че обявеното повишение с 32 на сто на цената на газа няма да повлияе на цената на насъщния в близките два месеца.

Покачването на цената на хляба не е толкова лесен процес, защото той е свързан с приемане на нова цена от страна на търговските вериги, които в рамките на шест месеца разглеждат предложението, каза тя.

Цените на хляба падат, но не на всеки вид и не навсякъде

По-високата цена на газа се отразява върху себестойността, но тази себестойност всъщност не може веднага да се отрази върху доставната цена на хляба. От вчера до днес не вярвам да има каквото и да е повишение на цената на хляба, категорична е Кукушева. „Ние сме оптимисти, че хората по джоба си ще продължат да чувстват въздействието на тази важна социална мярка, която работи в цял свят, не само в Европа“, заяви Кукушева.

По думите ѝ има търговци, които са свалили по-малко от 20 процента- в рамките на 17-18 на сто. Те обясняват, че вадят от доставната цена ДДС, а не върху продажната, но пазарът ще ги коригира, защото никой не е по-силен от пазара, заяви Кукушева. 

За потребителя всяка стотинка е важна, особено за уязвимите групи, каквито са пенсионерите, а те са основните потребители на хляб, каза още тя.  Кукушева припомни, че мярката ще бъде в сила до юли 2023 година и допълни, че вече се наблюдава покачване на продажбите на хляб. „Виждаме, че започна да се купува все повече хляб. За едно по-голямо семейство, което купува по 3-4 хляба - разликата е сериозна, а това е ежедневна покупка“, допълни тя. 

КЗП е направила над 100 проверки в страната за цените на хляба

Според председателя на асоциацията на хлебарите за първи път в България се случи една изключително социална мярка. От думите ѝ стана ясно, че в момента се наблюдава и поевтиняване на брашното. „В момента цената на зърното е стабилна и не оказва пагубно влияние върху цената на брашното“. Тя обясни, че все още не се знае каква ще бъде цената на суровината през септември, когато е приключила жътвата и се знаят окончателно всички добиви.
БТА