Кюрдите в Северна Сирия обявиха създаването на федерален район
Кюрдите в Северна Сирия обявиха създаването на федерален район / БГНЕС

Сирийските кюрди обявиха създаването на федерален район в зоната, която е под техен контрол в северната част на Сирия, предадоха световните агенции.

Основните кюрдски групи одобриха създаването на федерална система на управление за Рожава (сирийски Кюрдистан) - Северна Сирия, заяви Сиханук Дибо, представител на най-голямата кюрдска партия в Сирия Партия на демократичното единство.

Друг представител на Партията за демократично единство - Науаф Халил - каза, че пълното име на района с федералната система на управление е "Рожава-Северна Сирия", предаде Асошиейтед прес.

Рожава е кюрдска дума, с която са наречени трите отделни анклава или кантони, които са под кюрдски контрол в Северна Сирия. Това са Джазира, Кобане и Африн, припомня Асошиейтед прес.

Кюрдите - народ, разпокъсан между четири страни

Решението за създаването на федералния район е било взето на конференция на представители на сирийските кюрдски групи от трите контролирани от кюрдите райони в Северна Сирия, посочва Ройтерс. Конференцията се е състояла в град Рмейлан в северната сирийска провинция Хасака, поясняват Франс прес и Асошиейтед прес.

На конференцията са присъствали представители на над 30 политически партии на кюрдите и техни съюзници в Сирия, посочва ТАСС. Конференцията е под наслова: "Демократична федерална Сирия - гаранция за съвместен живот и за братството на народите". В нея са участвали общо 200 делегати - кюрди, тюркмени, асирийци, черкеси, арменци, живеещи в северните и североизточните райони на Сирия.

По повод обявяването на създаването на район с федерална на управление в Северна Сирия говорителят на дирекцията за външни работи на Рожава Идрис Наасан заяви, че кюрдите нямат географски претенции в Сирия и че северният федерален район ще остане част от Сирия, предаде ТАСС.

Той добави, че кюрдите ще влязат в състава на правителството, което ще бъде създадено след преговорите за Сирия в Женева.

Ако дипломацията не успее, САЩ имат план Б - разчленяване на Сирия

По повод на съобщението на кюрдите сирийското правителство заяви, че създаването на подобна федерална система на управление в контролираните от кюрдите райони в Северна Сирия няма юридическо, политическо, икономическо или социално въздействие, посочва сирийското правителство, цитирано от агенция САНА, предаде ДПА.

Според правителството обявяването на федерален район е посегателство върху териториалната цялост на страната и противоречи на сирийската конституция и на международното законодателство, допълва ТАСС.

Новината за създаване на район с федерална система за управление дойде в момент, в който в Женева продължават междусирийските преговори, отбелязва Асошиейтед прес.

От Женева делегацията на сирийската опозиция, обединена във Висш преговорен комитет, каза, че е против едностранното обявяване от сирийските кюрди на федерализация, предаде ТАСС.

Всеки опит да се обособят региони или администрации узурпира волята на сирийския народ, се казва в изявление на опозицията, предаде Франс прес.

Източник: БТА