Нидерландия предприе огромна крачка, за да направи превенцията на рак на кожата достъпна с новата си кампания за безплатни слънцезащитни продукти.

Напоследък страната се сблъсква с рекордни нива на рак на кожата, което доведе до решението на властите да предоставят безплатна слънцезащита за всички свои граждани.

Как да запазим кожата си красива под слънцето

През цялото лято дозатори с безплатен крем ще бъдат налични на различни места - от училища и университети, през паркове, фестивали и открити пространства в цялата страна, съобщи правителството в Амстердам.

Нидерландските власти обясниха, че основната цел на тази нова инициатива е прилагането на слънцезащитен крем да се превърне в ежедневен навик за всички хора в страната. Общо на 100 места ще има поставени диспенсъри с висока защита от 30 SPF.

Слънцезащитният крем е доказано най-добрата защита срещу рака на кожата и децата трябва да свикват да се мажат с него от ранна възраст, за да стане това като ритуал за грижата на кожата подобно на миенето на зъбите, съветват медици, които стоят зад идеята за безплатните кремове.

В цяла Европа нивата на рак на кожата се покачват през последните две десетилетия, отбелязwа "The Guardian". В Германия, според Федералната статистическа служба, през 2021 г. броят на смъртните случаи от рак на кожата е нараснал с 55% спрямо 2001 г.

Лятото идва: Кои бенки са опасни за здравето

Макар и сега мярката да коства определена сума на нидерландската хазна, здравните власти смятат, че разходите ще се върнат под формата на значителни икономии чрез намаляване на случаите рак на кожата.

Миналото лято в цяла Европа бяха регистрирани необичайно високи температури, които се очаква да продължат и през следващите години.