Сърбия готви нова терористична атака в Северно Косово, след като тази от 24 септември в село Банска беше пълен провал, заяви премиерът на Косово Албин Курти.

На съвместна пресконференция с министъра на вътрешните работи на Косово Джелал Свечла, Курти каза, че нападението е подготвяно от бившия вицепрезидент на най-голямата партия на косовските сърби "Сръбска листа" Милан Радойчич, който пое отговорност за организирането на нападението в Банска, при което загинаха косовски полицай и трима от нападателите.

Според информацията на Агенцията за контраразузнаване на Косово, групата, която се готви да извърши новото нападение, се обучава в обекта на компанията "Яблановица" в Рашка, в Сърбия, на границата с Косово, като на същото място е доставено и оръжието, планирано да бъде използвано за атаката.

Заплатата на членовете на сръбската групировка, която има за цел да дестабилизира Косово, според Курти възлиза на 2 000 евро на месец.

Президентите Румен Радев и Вьоса Османи-Садриу разговарят „на четири очи“ в Косово

Косовският премиер каза, че зад действията за дестабилизиране на Косово стои президентът на Сърбия Александър Вучич, за когото твърди, че лично е съобщил за атаката на 24 септември, по време на посещение във фирма в Нови Пазар, която извършва работи по пътя от този град до Рашка.

"В помещенията на фирма "Нови пазар път" е обявена заповедта за атаката от 24 септември, планирана и организирана от сръбската държава. Превозните средства и оръжията са били разположени на това място. Тази компания, която е санкционирана от САЩ, е собственост на братята Веселинович и Радойчич, а директорът е (Александър Гърбович) "Грба", който участва във войните в Косово, Босна и Хърватия, а също така е бил директор на затвор в Ниш. Месец преди атентата в Банска тази компания посети Вучич, за да открие тържествено строителството на пътя Рашка-Нови Пазар. Той похвали работата на изпълнителя и го нарече "най-бързият човек", като го поздрави за откриването на пътя три месеца по-рано. Там Вучич каза, че е трудно да се намери решение с народа на Косово, визирайки мен. Самият той е готвил нападението и то се случи на 24 септември", уточни Курти, цитиран от "Коха".

Той посочи, че след атаката Радойчич, въпреки че е признал отговорността, е бил освободен от сръбския съд в рекордно кратък срок и сега подготвя ново нападение с пълната подкрепа на Сръбската разузнавателна агенция (БИА).

"Радойчич организира други атаки с членове на "Гражданска защита". Той провежда срещи с БИА, помещенията на компанията "Яблановица" в Рашка се използват като убежище и за съхранение на превозни средства и взривни устройства за бъдещи атаки на Радойчич и неговата група. В тази сграда са настанени членове на Гражданската защита, които провеждат наблюдения, а техен инструктор е Углеша Яренич. Те са настанени там, като освен квартирата им се плащат около 2 хиляди евро на месец", заяви премиерът на Косово.
БГНЕС